
Suikervrije eiwitschuimpjes
Meringue is een knapperig eiwitschuimpje met (een boel) suiker. Met dit recept maak je deze bekende eiwitschuimpjes zonder suiker. Waardoor je dus een soort snoepjes heb zonder suiker welke ook nog eens bijna geen calorieën bevatten. Alle ingrediënten samen bevatten maar 66 kcal waaruit je 20 meringues maakt. Per eiwitschuimpje is dat maar 3,3 kcal.
Het maken van de suikervrije variant is lastiger dan je zou denken, aangezien de suiker in de meringues ook voor de structuur zorgt. In plaats van normale kristalsuiker zal je nu erythritol moeten gebruiken. Erythritol is een zoetstof dat lijkt op kristalsuiker alleen bevat het vrijwel geen energie (geen calorieën). Of andere zoetstoffen ook werken weet ik niet. Belangrijk is dus dat je erythritol gebruikt en geen andere zoetstof.
Verder is het beter geen plastic kom te gebruiken om de eiwitten stijf te kloppen. Plastic is namelijk poreus waardoor je het moeilijker vetvrij krijgt. Roestvrij staal, glas, aardewerk of porselein zijn in dit geval beter.
Voedingswaarde informatie | |
---|---|
Voedingswaarde per | 20 stuks |
Kcal | 66 |
Eiwitten | 16 gram |
Koolhydraten | 1 gram |
Vetten | 0 gram |
Recept bereidingsinformatie | |
---|---|
Bereidingsniveau | Makkelijk |
Bereidingstijd | 20 min |
Bak/kook -tijd | 160 min |
Gerecht klaar in | 180 min |
Porties | 20 |
Ingrediënten
- 4 eieren op kamer temperatuur
- 75 gram erythritol zoetstof
- 2,5 ml vanille extract
- 0,70 gram zout
- 0,85 gram wijnsteenpoeder (te koop bij bakwinkels)
- Citroensap
Benodigdheden
- 1 grote mengkom (liefst geen plastic)
- Mixer
- 2 kleine kommetjes (liefst geen plastic)
- Bakpapier
- Oven
- Bakplaat
- (optioneel) Spuitzak
Bereidingswijze
- Voorverwarm de oven op 120 graden.
- Bedek de twee bakplaten met bakpapier en zet de ene plaat op de één na hoogste stand en de andere op de één na laagste stand in de oven.
- Smeer de mengkom in met citroensap. Haal het citroensap vervolgens weer weg met een doekje. Dit is om de kom te ontvetten. Dit is erg belangrijk bij het recept.
- Doe hetzelfde ook voor de gardes en de andere 2 kleine kommetjes die je gaat gebruiken.
- Splits vervolgens een ei boven 1 van de kleine kommetjes. Zorg dat er echt geen eigeel bij het eiwit komt in het schaaltje. Als dit is gelukt giet je het eiwit over in de grote mengkom. Doe hetzelfde met de andere 3 eieren. Als er eigeel is bijgekomen in het kleine schaaltje gooi het dan weg en doe het opnieuw. Hiervoor splits je de eieren ook eerst boven een klein schaaltje. Anders zou je alles moeten weggooien.
- Voeg de erythritol zoetstof toe, vanille extract, wijnsteenpoeder, en het zout toe aan het eiwit.
- Mix het geheel totdat er pieken ontstaan van het schuim als je je garde eruit haalt.
- Schep het mengsel vanuit de kom op de bakplaat en maak 20 grote meringues.
- Bak de eiwit schuimpjes voor 20 minuten op 120 graden.
- Na 20 minuten verlaag je de oven temperatuur naar 93 graden. Vervolgens bak je de meringues nog eens voor zo’n 20 minuten totdat ze knapperig zijn en de topjes bruin beginnen te worden.
- Na deze 20 minuten zet je de oven uit en laat je ze in de oven zitten voor 2 uur.
- Hierna zouden ze zowel van buiten als van binnen droog moeten zijn. Als dit nog niet het geval is laat je ze nog wat langer zitten.
- Haal de eiwit schuimpjes voorzichtig uit de oven en verwijder het bakpapier.
- Klaar zijn je suikervrije meringues / paplova!
H!
Deze ga ik zeker proberen! 1 ding snap ik alleen niet helemaal, die twee bakplaten. Een op 1 na hoogtste en ander op 1 na laagste. Verspreid je het mengsel over de twee platen of gebruik je de onderste? EN 120 hetelucht of gewone stand? Thanks man! Die zoetstof al besteld 🙂
Dat boeit eigenlijk niemand
Ik heb exact dezelfde vraag als Ronald.
In de omschrijving staan 2 bakplaten, maar je hebt toch maar 1 nodig?? En kan deze dan gewoon in het midden van de oven?
Ik snapte het eerst ook niet. Totdat ik het ging maken. Ze passen gewoon niet op 1 bakplaat….?
ik vind het met 75 gram niet te eten zo zoet, zelfs met 40 gram erythritol vind ik ze nog te zoet.
wat is het minimum dat er in kan?
Hoi Anita,
Eiwit kan je stijfkloppen met alleen een snufje zout. Hierdoor kan je dus veel minder zoetstof gebruiken, doe dit naar smaak.
Succes!
Ik heb ze net gemaakt. Ze zijn nu met de over uit 2 uur aan het na werken. Ze zijn lichtbruin geworden. Maar gaan ze wel droog worden?
kan ik de erythritol zoetstof ook vervangen door kokosbloesemsuiker?
Hier komt dus nooit een reactie. Ik heb 1 bakplaat gebruikt en hetelucht. Heb 50 gram zoetstof gebruikt in het eiwit van mijn 4, kleine, eitjes (van eigen kippen) ze waren wel goed gelukt, alleen nog veel te zoet en ik vind de hoeveelheden erg moeilijk, 93 graden oven, waarom niet gewoon 90, zo ook bij het bakpoeder, minder dan een gram, zo precies is mijn weegschaal niet.
93 graden Celsius is 200 graden Fahrenheit, weet je gelijk waar recept vandaan komt….
erythritol is ongeveer 0,7 kracht van suiker. Kijk maar bij andere recepten MET suiker hoeveel je moet gebruiken voor meringue die je wil maken.
ipv wijnsteen kan je het best baking soda gebruiken dat is beter dan bakpoeder, gebruik wel helft in volume.
Pavlova wordt dit zeker niet dan moet er azijn bij, en dat lukte mij niet met de zoetstof.
Als er eigeel in het eiwit komt kan je het toch overdoen en een er eiergerecht van maken.
Juist, dat dus. Er is al verspilling genoeg.
Ipv wijsteenbakpoeder
Gewone bakpoeder?
Uit een ander recept…verse citroensap als alternatief voor wijnsteen. Citroensap uit een flesje zou te vet zijn en wijnsteen is iets anders dan wijnsteenbakpoeder.
Ik heb mijn eerste poging te lang laten drogen waardoor ik alleen maar Erythrytol proef. Gewoon nog een keertje proberen..
De reguliere suiker versies zijn in 30 seconden klaar in de magnetron. Misschien is het goed hier ook eens naar te kijken?
Probeer eens een bolletje voor 15 seconden in de magnetron
Half zoetstof en half suiker kan toch ook?