
Rijst bereidingswijze tips
Rijst is een makkelijke bron van koolhydraten en word mede daarom veelvuldig gegeten door bodybuilders. Soms kan je echter helemaal genoeg krijgen om dag in dag uit elke dag de zelfde bak rijst weg te eten. Om je dagelijkse bakje rijst wat op te vrolijken heb ik hieronder een aantal manieren om je rijst op een andere manier te bereiden. Onderaan de pagina staan ook nog een aantal kcal arme producten die je door je rijst kan doen.
Als je zelf nog tips heb laat deze dan achter in de reacties. Je kan ook reageren zonder een account aan te maken!
Kip bouillon rijst
Ingrediënten
- 1 kopje thijse jasmijnrijst
- 2 kopjes water
- Kip bouillion
- Vermicelli
- Kokosolie
Benodigdheden
- Koekenpan
Bereidingswijze kip bouillion rijst
- Bak de thaise jasmijn rijst en de vermicelli een paar minuten op in kokosolie
- Voeg vervolgens water toe en een blokje kipboullion.
- Roer een aantal keer zodat het kipboullion blokje volledig is opgelost.
- Laat de rijst 10 minuten koken tot het gaar is.
- Giet je rijst af
Gebakken rijst
Bereidingswijze gebakken rijst
- Breng 6 kopjes water aan de kook in de kookpan.
- Voeg de rijst toe en kook het gaar (kooktijd staat op de verpakking. Doorgaans is wit 10 minuten en zilvervlies 15 minuten)
- Zodra de rijst gaar is giet je de rijst af en laat je het staan.
- Snij nu de knoflook in zo dun mogelijke plakjes en daarna de ui.
- Zet de koekepan op het vuur en doe er een beetje olijfolie of PAM spray in. PAM spray is vetvrije boter indien je geen vet in je gerecht wilt hebben.
- Als de pan goed warm is bak je de ui een beetje aan voor 1 minuut en daarna voeg je de knoflook toe.
- Daarna bak je de uit tot de glazig (doorzichtig is en voeg je de rijst toe.
- Bak nu de rijst aan. Als je wil kan je naar wens ook nog 2 eieren toevoegen en meebakken met de rijst. Schep deze wel goed door de rijst heen zodat al het ei goed verdeeld is.
- Als laatst voeg je wat zout en peper toe en je rijst is klaar, eetsmakelijk!
Kcal arme producten om door je rijst te doen
- Ketjap
- Sojasaus
- Sambal
- (kcal vrij) Waldenfarms producten (Ketchup, mayonaise, BBQ sauce en meer)
- Stukje zoete paprika
- Kurkuma
- Bouillon (je rijst koken in bouillon)
- Kerrie
- Stevia
- Slim rijst (kcal arme rijst)
- Citroensap
Hiernaast staan enkele producten die weinig of zelfs geen kcal bevatten. Handig voor de momenten dat de rijst je de strot uit komt en je een keer een andere smaak wilt. Als je sojasaus koopt moet je even goed opletten wat je pakt. Er zijn namelijk varianten met 50g suikers per 100ml of met veel minder dan dat. Koop datgene wat in jouw schema past. Verder bieden de producten van Waldenfarms een uitkomst. Deze producten bevatten namelijk (echt) 0 kcal.
Misschien een hele domme vraag.. Maar ik lees wat tegenstrijdige dingen.
Ik hou alles netjes bij in de app MyFitnessPall, dus ook rijst. Maar ik weeg de rijst altijd pas NA dat de rijst gekookt is, dus bijv. 70 gram gekookte rijst. Klopt dit?
Hallo, ik snap je vraag niet precies. Wat bedoel je, en waar lees je tegenstrijdigheden? Zelf weeg ik mijn rijst altijd af voor het koken. Daar is de voedingswaarde ook op berekend, op voor het koken. Zodra rijst gekookt is, is het ongeveer 3 keer zo zwaar.
Bedankt voor de snelle reactie!
Ik bedoel: als ik op maandag bijv. savonds 50 gram rijst wil eten, dan doe k gewoon “op de gok” wat rijst in de pan, dit kook ik, en zodra het klaar is DAN neem k 50 gram rijst.. maar dan doe k het dus verkeerd!!
Maar hoe weet k dan als k 50 gram voor het koken afweeg, hoeveel gram k dan na het koken moet nemen? want kook meestal rijst voor meerdere dagen…
Als je voor bijvoorbeeld 3 dagen rijst wilt koken dan kook je 150 gram ongekookt. Na het koken weeg je het nogmaals en dan deel je dat gewicht door 3. Zo heb je precies elke dag evenveel.
Super bedankt!
Wat bedoel je hier dan precies met ongekookt?
Ongekookt in de vorm zoals het uit het pak komt 😉
Ziet er goed uit. Op zich ben ik niet zo moeilijk met eten. Eet voor voedingswaarden. Smaak kan inderdaad tegen gaan staan bij veelvuldig eten. Merk zelf dat substantie ook tegen kan gaan staan, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik ga die tip met rijst bakken is proberen om zo ook eens variatie in de substantie te brengen. Leuk om te lezen.
Bedankt voor je bericht, leuk! Ik snap wat je bedoeld, soms kan iets tegen staan. Deze variaties maken het net iets smaakvoller waardoor je je dieet langer kan volhouden. Een stukje van een bouillon blokje door je kokende rijst heen vind ik zelf erg lekker, net wat meer smaak.