64477551613+
64477551613+

De functies van vetten

Door Bas Maas 1
27 nov 2015

Heel lang werd gedacht dat vet slecht zou zijn voor je lichaam. De meeste diëten waren daarom gebaseerd op het schrappen of verminderen van vetten. Inmiddels weten we beter. Vetten zij een niet te missen onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon omdat ze allerlei belangrijke functies vervullen. Deze functies worden hieronder kort toegelicht.

Vet als energiebron

Vet is een bron van energie voor het lichaam. 1 gram vet levert 9 kcal aan energie. Dit is ruim dubbel zoveel als eiwitten en koolhydraten die 4 kcal per gram leveren. Alcohol levert 7 kcal aan energie.

Vet als energiereserve

Vet kan, in tegenstelling tot koolhydraten en eiwitten, eenvoudig in grote hoeveelheden worden opgeslagen door het lichaam.

Koolhydraten kunnen in beperkte mate worden opgeslagen, dit gebeurt in de vorm van glycogeen. Als het lichaam teveel glycogeen heeft zal het worden opgeslagen in de vorm van vet. Ook teveel eiwitten kunnen uiteindelijk worden opgeslagen als vet, maar niet zo eenvoudig als vet uit je voeding.

Opslagtank voor mineralen en vitamines

Naast de energieleverende functie van vet fungeert vet ook als opslagtank voor onmisbare mineralen en vitamines zoals A,D en E.

De vitamines A,D en E zijn alleen in vet oplosbaar en kan je dus alleen binnen krijgen via vet 1. Bij een voedingspatroon die (te) arm is aan vet kan dus een tekort ontstaan aan deze vitamines.

Olie levert vitamine E. Boter, halvarine, margarine en bak- en braadvet leveren daarnaast ook vitamine A en vitamine D.

Beschermende functie voor organen

Vet werkt als een soort schokdemper. Het vet wat tussen de organen zit heeft een beschermende functie tegen schokbelasting. Zo worden je organen beschermd als je bijvoorbeeld valt of een klap krijgt.

Vet isoleert het lichaam

Onderhuidsvet werkt als een isolerende laag voor je lichaam. Door het vet onder je huid ontsnapt de warmte van je lichaam niet zo snel naar buiten. Op deze manier gaat vet warmteverlies tegen.

Vet als bouwstof voor cellen

Eiwitten en vetzuren zijn de twee basismaterialen die benodigd zijn bij de opbouw van lichaamscellen.

Verder beschermen vetzuren je cellen tegen indringers.

Referenties   [ + ]

Auteur: Bas Maas

Als ik mijzelf in één zin zou moeten omschrijven dan zou ik zeggen dat ik iemand ben met een enorme passie voor krachttraining en voeding. Ik vind het ontzettend mooi om te zien hoe mensen, met de juiste begeleiding, levens veranderende resultaten te weeg kunnen brengen waarvover ze van tevoren niet hadden durven dromen

Reacties
1

Robgroem

Wat zyn vet zuuren

Laat een reactie achter