64477551613+
64477551613+

Methodes om je vetpercentage te meten

Door Bas Maas 0
12 nov 2015

Er zijn verschillende manieren om je vetpercentage te meten. Hieronder worden echter alleen de methodes besproken die het meest toegankelijk zijn voor sportschoolbezoekers. Andere methodes zoals een DEXA scan zijn wel erg nauwkeurig maar kosten vaak veel geld en moeten op afspraak gebeuren.

De door sportschoolbezoekers meest toegepaste methode is met een weegschaal die werkt met elektrodiagnose. Deze methode is erg snel maar ook en erg onnauwkeurig. Ik raad mensen dan ook af om op deze methode te vertrouwen. De meest nauwkeurige en toegankelijke methode is door middel van een huidplooimeting.

Elektrodiagnose (weegschaal)

Bijna elke sportschool heeft tegenwoordig een weegschaal die ook je vetpercentage kan bepalen. Je stapt met je voeten op de weegschaal, je toetst je geslacht, leeftijd en lengte in. Vervolgens meet de weegschaal je gewicht waarna er vrijwel direct een vetpercentage tevoorschijn komt.

Vetpercentage weegschaal tanita

Dit soort weegschalen meten je vetpercentage door een heel klein stroompje, waar je niets van voelt, door je lichaam te sturen. Aan de hand van de tijd dat het stroompje erover doet om terug te zijn bij de weegschaal wordt je vetpercentage bepaald. Vet geleidt stroom minder goed dan spier. Heb je veel vet, dan doet het stroompje er langer over om terug te komen bij de weegschaal dan wanneer je veel spiermassa hebt.

Voordelen

 • Binnen enkele seconden is je vetpercentage vastgesteld.
 • Weegschalen met ingebouwde elektrodiagnose functie worden steeds beter betaalbaar

Nadelen

 • Erg onnauwkeurig en niet betrouwbaar. Als je voordat je de weegschaal opstapt veel gedronken of gegeten hebt heb je een hoger vetpercentage. Water geleid stroom namelijk minder goed dan je spieren.

Huidplooimeting

De huidplooimeting is dé methode voor bodybuilders om het vetpercentage te bepalen. De methode is het meest toegankelijk en daarbij ook nog eens nauwkeurig.

huidplooimeting

Met de huidplooimeter meet je de dikte van een huidplooi. Hoe meer vet je hebt, hoe dikker je huidplooi is. Door op een aantal verschillende punten van je lichaam te meten kan je vetpercentage bepaald worden. Hoe meer punten gemeten worden, hoe nauwkeuriger de bepaling van je vet percentage. Het kan namelijk zo zijn dat je zelf erg weinig vet opslaat op je buik maar je benen wel veel vet hebben. Door alleen je buik te meten sla je de plank mis.

Voordelen

 • Goedkoop: huidplooimeters zijn al te koop vanaf 10 euro.
 • Nauwkeurig

Nadelen

 • Vergt oefening en ervaring om een juiste meting te kunnen doen.
 • Visceraal vet word niet gemeten.
 • Niet geschikt voor mensen met obesitas. Die kunnen beter gebruiken maken van de lint meting.

Huidplooimeter kopen

De huidplooimeter die ik aanraad om aan te schaffen is de Slim Guide Huidplooimeter. Deze huidplooimeter is namelijk voorzien van twee veren waardoor er constant dezelfde hoeveelheid druk wordt geleverd. Hierdoor krijg je een zeer consistente meting. Dit maakt de Slim Guide meter betrouwbaarder tegenover andere meters waarbij je de druk zelf moet regelen.

Geen wonder dat deze meter wereldwijd door veel professionals wordt gebruik.

Slim Guide huidplooimeter

Lint meting (omtrek)

Met deze methode meet je je lengte en de omtrek van je nek en buik (en bij vrouwen ook de heup). Door deze gegevens vervolgens in een formule te stoppen krijg je een inschatting van je vetpercentage.

Je nekomtrek meet je door je nek te ontspannen en het lint net onder de adamsappel te houden. Je buikomtrek meet je op navelhoogte.

Als je de gegevens hebt kan je deze hier invullen in een calculator.

Voordelen

 • Snel
 • Eenvoudig
 • Goedkoop

Nadelen

 • Minder nauwkeurig dan een huidplooimeting maar wel betrouwbaar.

 

orbitape-body-mass-tape-measure-1

Auteur: Bas Maas

Als ik mijzelf in één zin zou moeten omschrijven dan zou ik zeggen dat ik iemand ben met een enorme passie voor krachttraining en voeding. Ik vind het ontzettend mooi om te zien hoe mensen, met de juiste begeleiding, levens veranderende resultaten te weeg kunnen brengen waarvover ze van tevoren niet hadden durven dromen

Laat een reactie achter