ln.stluseretile@ofni
64477551613+
ln.stluseretile@ofni
64477551613+

Wat zijn sets en reps (herhalingen)?

Door Bas Maas 1
08 aug 2016

Sets en reps zijn belangrijke begrippen voor als je aan de slag gaat met je fitnessschema. Hieronder wordt kort en krachtig uitgelegd wat deze begrippen inhouden.

Wat is een rep

Rep staat voor repetition, oftewel een herhaling. Als je je optrekt ga je altijd van onder naar boven en weer naar beneden. Dat is één rep.

In technische termen is een rep een uitvoering bestaande uit zowel het concentrische (spier verkortende) als excentrische (spier verlengende) deel van de spiercontractie.

Bij statische oefeningen zoals bijvoorbeeld een plank, of wall-sit heb je geen reps. Je verkort en verlengd immers geen spier. Bij dit soort oefeningen meet je het volume van de oefening altijd in TUT: Time Under Tension (tijd onder spanning).

Wat is een set

Een set is een reeks van herhalingen.

Je kan bijvoorbeeld 3 sets doen van elk 10 herhalingen; 3 x 10. Dit houd in dat je  10 herhalingen van een oefening doet, vervolgens neem je even rust, je hebt je eerste set afgerond. Daarna doe je je tweede set en neem je weer rust. Enzovoort.

Gratis fitnesschema downloaden

Ben je op zoek naar een goed fitnesschema? Download dan 9 fitnesschema’s in ruil voor 1 Facebook share. Er zit vast en zeker een geschikt schema voor jou tussen.

Goede deal, toch?!

Auteur: Bas Maas

Als ik mijzelf in één zin zou moeten omschrijven dan zou ik zeggen dat ik iemand ben met een enorme passie voor krachttraining en voeding. Ik vind het ontzettend mooi om te zien hoe mensen, met de juiste begeleiding, levens veranderende resultaten te weeg kunnen brengen waarvover ze van tevoren niet hadden durven dromen

Reacties
1

Anke

Jansse

Laat een reactie achter