Zodra ik weer eens een fitness elastiek gebruik bij een oefening krijg ik regelmatig vragende blikken toegeworpen.
En soms vraagt iemand ook daadwerkelijk waarvoor het is.
Ik gebruik weerstandsbanden niet om er fancy uit te zien. Ze hebben namelijk ook daadwerkelijk een functie.
Hoe resistance bands je kunnen helpen in de sportschool
Bij oefeningen zoals een squat, romanian deaflit en bench press heb je altijd een punt waarop je het zwakst bent. Op dat punt voelt het gewicht het zwaarst, en dat is het punt waarop je de oefening altijd faalt.
Ga voor jezelf maar eens na bij bijvoorbeeld het bankdrukken.
Waar is de oefening het zwaarst?
Onderin.
Op welk punt in de beweging faal je de oefening?
Onderin.
Onderin de beweging bij een bench press is je spier het meest uitgerekt. Op dat punt is je spier dus het zwakst en kan het de minste kracht leveren.
De weerstand blijft echter gedurende de hele beweging hetzelfde. Als je er 100 kg op gooit is de weerstand zowel bovenin als onderin 100 kg.
De weerstand tijdens de beweging blijft dus hetzelfde, maar je kracht neemt af. Oftewel; je krijgt een mismatch tussen je krachtcurve en de weerstandscurve. Dit resulteert in een stickingpoint: het punt in de beweging waarop je een oefening faalt.
Zodra je banden toevoegt aan de oefening modificeer je de weerstandscruve.
Laten we weer als voorbeeld de bench press nemen.
Stel dat de totale weerstand van de bench press 100 kg is. Je voegt een band toe met een weerstand van 20 kg zodra deze op rek komt. Zonder spanning levert de band geen weerstand.
Zodra je nu de stang uit het rek tilt staat de band volledig op spanning. De band levert 20 kg weerstand bovenop de al 100 kg. 120 kg totaal dus.
Vervolgens laat je de stang zakken richting je borst, de band verslapt. Zodra de stang je borst aantikt staat er geen rek meer op de band. De totale weerstand op dat punt is dan 100 kg. 100 kg aan gewicht wat erop zit, en 0 kg van de band want die staat op dat punt niet op rek.
Dus wat zie je?
Bovenin de beweging is de weerstand het grootste, en onderin het kleinst. Net als je krachtcurve tijdens de bench press; bovenin sterk, onderin zwak. Met resistance bands maak je het punt in de beweging waarop je het sterkst bent zwaarder. Je laat de krachtcurve op deze manier beter overeenkomen met de weerstandscurve.
Hierdoor voelt de oefening gedurende de hele beweging even zwaar. Je verwijdert het stickingpoint.
Doordat er geen stickingpoint meer is, is het eenvoudiger om een oefening progressief te blijven verzwaren.
Oftewel, sneller sterk worden! Dat wil toch iedereen?!
Gebruik geen fitness elastieken bij het optrekken
Je kan weerstandsbanden niet bij elke oefening toevoegen. Dat kan zelfs nadelig werken.
Denk aan bijvoorbeeld een chin up: onderin makkelijk, bovenin zwaar. Voeg je een band toe dan word het onderin nog makkelijker, en bovenin blijft het net zo zwaar. Dat heeft dus geen zin, indien je doel is om het stickingpoint te verwijderen. Er zijn betere manieren om te leren optrekken.
Deze situatie kan je vergelijken met een spotter bij het bankdrukken die bovenin de beweging het gewicht tilt voor je, maar zodra de stang op je borst ligt laat hij je spartelen.
Banden zijn dus geweldig, mits je ze weloverwogen inzet.
Laat een reactie achter