64477551613+
64477551613+

Is eiwitpoeder schadelijk / slecht / ongezond?

Door Bas Maas 0
09 aug 2016

Eiwitpoeders (mits gebruikt in normale hoeveelheid) zijn niet schadelijk. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat whey direct schadelijk is voor de gezondheid.

Eiwitpoeder bestaat tenslotte uit eiwitten waaraan zoetstoffen worden toegevoegd. Deze eiwitten komen heel veel voor in natuurlijke producten. Bijvoorbeeld ook in moedermelk.

De verschillende gebruikte bronnen

De eiwitten in eiwitpoeders kunnen uit allerlei bronnen worden gewonnen. De meest gebruikte bron is melk waar wei (whey) eiwitten uit worden gewonnen. Ook heb je eiwitpoeders waaruit de eiwitten worden gewonnen uit, eieren, rijst, bonen, of zelfs groente. Vanzelfsprekend zijn deze bronnen niet schadelijk.

Zoetstoffen in eiwitpoeder

Uit deze verkregen eiwitten worden vervolgens zoetstoffen als sucralose aan toegevoegd om het lekkerder te maken. De gebruikte zoestoffen zijn beoordeeld en goedgekeurd door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) Vervolgens krijgen ze van de Europese Commissie een E-nummer. Het is een garantie die aangeeft dat de EU de stoffen goed gecontroleerd heeft en veilig vindt. Ook biedt een E-nummer de zekerheid dat je er niet te veel van binnenkrijgt. In de wet staat namelijk in welke producten een toevoeging gebruikt mag worden en hoeveel er maximaal mag worden toegevoegd. E-nummers hebben een aanvaardbare dagelijske inname (ADI). De ADI is de hoeveelheid van een stof die je levenslang elke dag binnen mag krijgen zonder dat dit slecht is voor je gezondheid. De ADI verschilt per persoon. De ADI geldt namelijk per kilo lichaamsgewicht. De ADI voor sucralose is bijvoorbeeld 15 mg per kilo lichaamsgewicht. Op www.zoetstoffen.nl/zoetstoffen-check kan je een check doen hoeveel je ongeveer van een bepaald voedingsmiddel met zoestoffen je elke dag mag hebben zonder dat dit schadelijk is.

Er bestaan ook eiwitshakes met de natuurlijke zoetstof stevia. Én er zijn eiwitshakes zonder toevoeging van zoestoffen.

Eiwitten niet slecht voor de nieren

Vaak word tegen mensen die aan fitness doen beweerd dat ze niet teveel eiwitten binnen moeten krijgen omdat dit slecht zou zijn voor de nieren.Dit is echter een ongefundeerde uitspraak. Er is namelijk nog nooit in een onderzoek aangetoond dat veel eiwitten de nieren beschadigt. Wel kunnen veel eiwitten slecht zijn voor mensen met ongezonde nieren. Iemand met gezonde nieren hoeft zich hier geen zorgen over te maken1.

Referenties   [ + ]

Auteur: Bas Maas

Als ik mijzelf in één zin zou moeten omschrijven dan zou ik zeggen dat ik iemand ben met een enorme passie voor krachttraining en voeding. Ik vind het ontzettend mooi om te zien hoe mensen, met de juiste begeleiding, levens veranderende resultaten te weeg kunnen brengen waarvover ze van tevoren niet hadden durven dromen

Laat een reactie achter