ln.stluseretile@ofni
64477551613+
ln.stluseretile@ofni
64477551613+

Interview met bodybuilder Wesley Vissers

Door Bas Maas 0
21 jun 2016

Statistieken

Geboortedatum: 06-05-1993
Lengte: 189 cm
Wedstrijd gewicht: 105kg (?) laatste keer: 98.5 kg
Wedstrijd vetpercentage: 5+-%
Trainingsjaren: 8 jaar
Motto: Haal kracht uit jezelf, ben zelf verantwoordelijk voor alles wat je doet. Leer van je fouten en successen en verbeter jezelf.
1 rep max bankdrukken: 170 kg
1 rep max squat: 210 kg
1 rep max deadlift: zit niet in mijn regime
Aantal keer per week dat je traint: 7 keer
Social media:

Wesley Vissers bodybuilding

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben student aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ik studeer Voeding & Diëtetieken ben daar dus ook vaak mee bezig.

Verder hou ik me natuurlijk ook druk met bodybuilding. Ik zoek altijd naar nieuwe ideeën, oude ideeën, filosofieën en van alles en nog wat. Ik leer iedere dag weer wat bij.

Ik hou ook van koken en voedsel bereiden/maken in het algemeen en verzin ook vaak recepten.

Waar komt de liefde voor de sport vandaan?

Ik ben 8 jaar geleden, toen ik 14 was, begonnen met bodybuilding omdat dat de minimale leeftijd was die je moest zijn om met gewichten te mogen trainen in de sportschool in ons dorp. Mijn vader was altijd al breed en sterk, ik wilde ook zo zijn! Hij heeft me vanaf dag één alles geleerd over krachttraining, iedere oefening uitgelegd en de reden erachter. Hierdoor had ik vanaf dag 1 alleen maar goede workouts waardoor mijn liefde voor de sport alsmaar groeide. De progressie motiveerde me om steeds meer uit mijzelf te halen.

Daarnaast deed ik 4 jaar aan turnen, waar ik merkte dat ik meer bezig was met optrekken in de ringen dan met wat anders.

Wat vind je precies zo mooi aan bodybuilding?

Bodybuilding is de fysieke manifestatie van al de moeite die je in jezelf stopt. Niet alleen het op en neer bewegen van gewichten in de sportschool, maar juist ook de moeite die je náást de sportschool in jezelf stopt. Het onderzoek, het vergaren van kennis, de voeding, de consistentie die iedere dag weer terugkomt qua trainen en eten. Na een aantal jaar vormt het lichaam dus een soort van kunstwerk waaraan je kan zien hoe veel je er voor over hebt.

Ik vind bodybuilding ook een manier om ‘levende kunst’ te maken. Een beeldhouwer heeft binnen enkele momenten een andere vorm gecreëerd. Wil je als bodybuilder hetzelfde bereiken, op je schouders bijvoorbeeld, dan kan dit jaren duren. Bodybuilding is mooi, omdat het juist zo veel vergt.

Wesley Vissers Back Arnold Pose refined

Welke wedstrijden heb je tot nu toe meegedaan?

  • Flexcup 2013: winnaar Junioren D 75+ klasse & Overall Junior D klasse Winnaar & Overall D klasse
  • Flexcup 2014: winnaar Junioren C klasse + Overall Men’s Bodybuilding
  • Iron man/Iron maiden 2014: 2e plaats Junioren
  • Juliette Bergmann Grand Prix Classic: 1e plaats Junioren

Wat is de droom die je nastreeft?

Mijn doel is om zo hoog mogelijk te scoren op internationaal bodybuilding gebied.

Ik vind zelf klassiek bodybuilding het allermooiste en de puurste vorm van bodybuilding. Ik wil mijn bekendheid vervolgens gebruiken om klassiek bodybuilding terug op de kaart te zetten.

Hoeveel spiermassa heb je in totaal ongeveer opgebouwd?

Toen ik 14 was, woog ik ongeveer 70 kg, ik weeg nu 110 kg met ongeveer hetzelfde vetpercentage. Ik ben ook ongeveer 10 cm langer geworden in die tijd. Dus ik zou zeggen dat het rond de 25-30 kg ligt.

Wesley Vissers Front Double Biceps

Je staat erom bekend dat je de ‘golden era’ fysiek nastreeft. Wat vind je zo fascinerend aan die tijd in vergelijking met nu?

In die tijd was de moeite, de pure harde training met het oog op een zo esthetisch fysiek het doel. Ik kijk altijd met plezier naar filmpjes en documentaires uit die tijd over bodybuilding. De jaren 70 en 80 waren voor mij de ultieme jaren qua bodybuilden.

Het is veel moeilijker om esthetisch én zo veel mogelijk spiermassa aan te komen dan wanneer je alleen zou focussen op zo massief mogelijk zijn. In de Golden Era, waren de bodybuilders bezig met de kunst van het fysiek. Dit is ook terug te zien in de manier waarop geposeerd werd. Het werd echt gezien als een andere sport dan vandaag, naar mijn mening.

Is het dan ook zo dat je een Arnold Schwarzenegger fysiek boven een Phil Heat fysiek verkiest?

Zeker te weten.

Ik vind Arnold het beste fysiek ooit hebben. Alles klopt. Zijn sterke punten, zoals zijn borst en biceps, zijn naar mijn mening nog nooit overtroffen.

Er zullen vast en zeker fysieken rondlopen die meer spiermassa hebben, maar door de flow en de proporties van Arnold lijken zijn sterke punten nóg sterker. Dit laat hij keer op keer terug zien in de manier waarop hij poseert.

Doordat ik zelf zijn poses ook vaak laat zien op het podium en op social media, begrijp ik hoe moeilijk het eigenlijk is. En het mooie ervan is dat Arnold altijd alles liet zien alsof het hem zo makkelijk af ging. Je weet pas hoe veel moeite er werkelijk in heeft gezeten wanneer je het zelf probeert.

Je zit volgens mij ook in het team van BodyAndFashion, wat doe je daar precies?

In het team van BodyAndFashion zit een groot deel van de top van het Nederlandse bodybuilding. Ik vind het dan ook een eer om hier een deel van uit te maken.

We staan vaak op wedstrijden met een stand en helpen vaak beginnende bodybuilders backstage. Daarnaast geven we ook posing seminars om mensen de kunst van het posen te leren. Poseren wordt vaak onderschat en vandaar worden er door ons ook vaak dit soort seminars gegeven. Ook maken we vaak onderdeel uit van bodybuilding evenementen. Bijvoorbeeld trainen wij als A-atleten vaak met groepjes gemotiveerde bodybuilders om ze inzicht te geven in onze trainingswijze en de gedachten erachter.

Daarnaast maak ik in samenwerking met BodyAndFashion nu ook deel uit van Scitec Nutrition. Ik zal dus ook vaak te zien zijn als representerende van Scitec Nutrition op bodybuilding wedstrijden.

Wesley Vissers and Calum von Mogum

Tegen welke mensen kijk je op?

Ik kijk op tegen mensen die iets hebben betekent in mijn leven en me geholpen hebben.

Mijn ouders hebben me vanaf dag 1 gesteund en ook toen ik wedstrijden ging doen, zijn ze er altijd bij geweest. Mijn pa heeft me zelfs een aantal keer backstage geholpen bij wedstrijden. Dit is iets unieks en ben erg blij dat hij dat voor me over heeft.

Daarnaast is mijn coach Jan Loomans ook een grote inspiratie. Hij heeft me geholpen vanaf mijn eerste wedstrijd. Hij is degene die me gemotiveerd heeft om überhaupt wedstrijden te gaan doen. Hij zag wat in me en heeft me enorm bijgestaan bij iedere wedstrijd die ik ooit gedaan heb. Het is erg zeldzaam om dit soort mensen tegen te komen en ben blij dat ik goed met hem bevriend ben.

Verder is Arnold Schwarzenegger ook een idool van me, maar op een andere manier dan de rest. Ik kijk tegen hem op vanwege zijn visie en manier van denken en trainen. Wat hij allemaal bereikt heeft door zijn doorzettingsvermogen is iets waar je alleen maar gemotiveerd kan van raken.

Welke spiergroepen vind je bij jezelf nog onder ontwikkeld in vergelijking met de rest?

Benen.

Benen zijn altijd een probleem geweest. Ik kan zeggen dat ik lang ben en dat daardoor mijn benen wat achter lijken te lopen, maar dat is een excuus en daar doe ik niet aan. Ik ben nu al sinds mijn eerste wedstrijd keihard mijn benen aan het aanpakken en ze zijn bijna op het niveau van mijn bovenlichaam.

Wesley Vissers bodybuilder Classic Side Pose

Wat doe je om deze meer te laten groeien?

Ik gebruik technieken die Tom Platz (de man met de beste benen ooit) ook gebruikte en ga echt ver en diep om mijn benen te forceren om te groeien. Maar ik kan je vertellen, als ze eenmaal groot zijn op mijn frame, dan zijn ze ook écht groot.

Waar kunnen mensen je vinden?

Check mijn Youtube kanaal: VintageGenetics.

Daar krijg je het beste beeld van mij. Mijn visie, mijn trainingswijze, voeding en algemene informatie over alles wat ik doe, zet ik daar neer. Ik vind het erg leuk om hiermee bezig te zijn en ik heb al een heleboel mensen aan de klassieke oefeningen gekregen. Het is echt mijn doel om Classic Bodybuilding weer bekend te maken en ik hoop dat het kanaal gaat exploderen. Ik ga er in ieder geval mijn best voor doen!

Wil je nog iets kwijt?

Bodybuilding is niet alleen een sport, het is een expressie van wie je bent. Het kan een voertuig zijn om anderen te motiveren gezonder en blijer te gaan leven. De juiste balans hierin is belangrijk.

Ik heb ongelofelijk veel over mijzelf geleerd door deze interessante sport te beoefenen. Het is een simpel feit; wil je een betere bodybuilder worden, leer dan eerst eens hoe je zelf in elkaar zit. Dit leer je automatisch als je motivatie hoog genoeg is om door te zetten.

Stay Golden.

Auteur: Bas Maas

Als ik mijzelf in één zin zou moeten omschrijven dan zou ik zeggen dat ik iemand ben met een enorme passie voor krachttraining en voeding. Ik vind het ontzettend mooi om te zien hoe mensen, met de juiste begeleiding, levens veranderende resultaten te weeg kunnen brengen waarvover ze van tevoren niet hadden durven dromen

Laat een reactie achter